Happy day – fejtón

Po tom, čo som sa dozvedel, že DPH na knihy vzrastie na 23%, úmerne k tomu vzrástlo aj moje sebavedomie.  Ako úderom čarovného prútika sa zhodnotil môj movitý majetok, ktorý mám v podobe kníh1veká časť z nich bola zadovážená v bývalej Sovietskej knihe, ale to nikomu neprezraďte, aby som nebol obvinený z toho, že som putinovec.. Netušil to Robert T. Kiyosaki autor bestselleru Bohatý otec, chudobný otec a škoda, že sa to žiaľ už nedozvie Kornel Foldváry, ktorý by sa tomu určite veľmi potešil. V svojom byte mal toľko kníh, že sa tam nemohol ani pohnúť.

Nie som až taký extrémny prípad, no aj tak manželka na mňa zazerá, keď upratuje. Mala by teraz prestať, uvedomiac si, ako  vzrástla aj cena našich, teraz už antikvárnych kníh. Mňa osobne teší, ako si potomci  intelektuálov začnú svoje knižné dedičstvo viac vážiť a neskončí na premoknutej kope niekde na blšáku.  Dediči nemajú potuchu s čím všetkým bolo spojené za minulého režimu nakupovanie kníh a najmä ich nenápadné prepašovanie do panelákového bytu.  O tom ale inokedy.

Rozhodnutie MF o zvýšení DPH na knihy má racionálne jadro. Nedávno na poprednej americkej univerzite potvrdili, tradične po rokoch, keď to všetci normálni ľudia vedia a poznali z praxe, že pre vzdelávanie sú knihy v pdf formáte na monitoroch počítačov a mobilov podstatne menej vhodné ako knihy vo forme „hard copy“.

Samozrejme, že išlo potom zo strany ministerstva financií o racionálne ekonomické rozhodnutie – za kvalitu treba zaplatiť. 

Tvrdenie, že čítajú len bohatí, bol dosť nevydarený útok na voličov opozície, reprezentovaných najmä bratislavskou kaviarňou a zatuchnutými intelektuálmi ale aj to nie všetkých.  Hercov a umelcov sa to ani nedotkne, tí čítajú väčšinou iba Sorosove manuály, ktoré im donedávna vládou sponzorované mimovládky dodávajú zdarma.

Predsa je známe, že voliči Smeru sa regrutujú najmä z radov dôchodcov a podľa herečky M. Vášáryovej sú to primitívi, a tí nečítajú, maximálne kedysi čítali krátku výplatnú pásku.

Ale aj tých bohatých sa to až v očakávanom rozsahu nedotkne. Vie sa, že bohatí nečítajú, veď  nemajú už prečo, všetko vedia, všade boli a tým, čo sú v politike nimi ovládané média zabezpečia na mieru gloriolu vzdelanca.

Doplatia na to však obchody s knihami napr. také ako Panta Rhei, čo nebude až taká zase škoda, pretože ide o notorických podporovateľov opozície!

Samozrejme predseda výboru NR SR pre kultúru a média Michelko aj dokonca pán prezident museli byť z titulu svojho úradu pobúrení  z tej dobre premyslenej DPH.

Povedzme si ale úprimne, kedy ste videli v električke niekoho čítať knihu? 

Nie je to teda s tou DPH až také zlé.

To bude ale len kriku, keď sa dostane von informácia, že sa má tiež zvýšiť v rámci boja s nespratnou opozíciou DPH na vstupenky do divadiel, kín, galérií, a rôzne iné happeningy  o 100%, čo znamená dostupnosť týchto produktov iba pre zopár najbohatších snobov a presun týchto aktivít do notebookov a mobilov. 

Samozrejme časom sa toho chytia zase vedci a skonštatujú že monitor PC a mobilu nenahradí návštevu divadelného predstavenia a galérie, ale to už bude po našich milých stále nespokojných umelcoch. Keď nebudú chcieť umrieť od hladu, budú sa musieť  živiť poctivou prácou, emigrovať, alebo pochopiť, že koho chleba ješ, toho pieseň spievaj!

 

 

 

 

 

POZNÁMKY
  • 1
    veká časť z nich bola zadovážená v bývalej Sovietskej knihe, ale to nikomu neprezraďte, aby som nebol obvinený z toho, že som putinovec.

Pridajte Komentár