Papiňák – fejtón

Keď hovädziu polievku treba rýchlejšie uvariť, siahneme po tlakovom hrnci, ktorému sa ľudovo hovorí papiňák.  Samozrejme, že to nie  to správne, odporúčané, pomalé varenie na miernom ohni. No niekedy nemôžeme čakať 2-3 hodiny na výsledok, len preto, aby sme dodržali odporúčané postupy, keď nám cigáni vyhrávajú v bruchu. Zvládne to len masochista. Masochizmus sa síce rozmáha vo veľkom, do kuchyne našťastie ešte neprenikol.

Zatiaľ! Pokiaľ dobrovoľnú konzumáciu hmyzu nepokladáme tiež za takúto úchylku.

Papiňák má ventil, pomocou ktorého sa reguluje a  udržuje tlak pary v hrnci, od ktorého závisí bod varu polievky. Čím je vyšší tlak, tým je vyšší bod varu polievky.

Papiňák smaltovaný, nemeckej výroby som za minulého režimu kúpil v Merkúrii v Bratislave. Cena sa blížila k mesačnej výplate mladého vedeckého pracovníka. Vtedy som však vedel, čo kupujem. Hliníkové papíňáky, ktoré sa v tej dobe dali bežne  zohnať, som nepokladal za zdraviu prospešné, aj keď vhodnosť prípravy jedla v tlakovom hrnci je tiež diskutabilná (príprava pri teplotách viac ako 100 °C). Keď som hrniec triumfálne z obchodu doniesol do práce (vtedy nebol problém odísť z práce, stačilo povedať, že idete do knižnice1Údajne na to sa vyhovoril aj Lenin Krupskej a potom strieľal z Aurory), kolega a kamarát Peter, veľmi vtipne komentoval môj úlovok: „To musí byť za tie peniaze hrnček var, čo nám dnes na obed navarí?“. Patril k tomu na Slovensku pomerne vzácnemu etniku, každé ráno ma chodil kontrolovať, čo som si doniesol na raňajky, aby sa mohol posilniť pred náročnou fyzickou prácou, ktorá ho pred obedom čakala. Potom, ako tomu hovoril: „Pobúchal dverami“ a s koženou miniaktovečkou „odišiel do knižnice“.  Neskôr sme sa dobre zabávali na jeho erotických zážitkoch.

Po čase som sa naučil v tejto veci klamať. Pozerať sa  s pokojom na to, keď niekto, kto má minimálne o 15 kg viac,  vám je raňajky, by bol už spomínaný masochizmus. Keď Peťko vykukol spoza dverí a spýtal sa: „Aké máme dnes raňajky“, musel som predstierať, že nič nemáme, alebo sa s ním prinajhoršom rozdeliť.  V prípade, že do knižnice meškal, zavrel dvere a odišiel, ak mal ešte čas, neváhal si moje tvrdenie preveriť. Urobil to vždy s takou gráciou, usmiatou bradatou tvárou a nevinne rozžiarenými očami, že som ho nedokázal  z labáku vyhodiť. Až po rokoch som sa dozvedel, že jeho slová: „Dnes boli tie raňajky dosť slabé“ som mohol spokojne vyhodnotiť ako chucpe (nevýslovná, bezhraničná drzosť).

Po čase Peťko našťastie  pochopil, že na raňajky musí chodiť niekde inde, lebo ma prestal ráno prepadávať.  Zrejme si zariadil výdatné raňajky v rámci dopoludňajších výpožičných  hodín  v „knižnici“.

Teraz, už keď sme si pripomenuli, čo je a ako funguje  papiňák, môžme ho použiť v aktuálnej metafore:

Ako hovädziu polievku si  nás bezpečne varia politici v papiňáku, ktorému eufemisticky hovoria   parlamentná demokracia. Aby nedošlo nebodaj k vykypeniu polievky a k explózii, to zabezpečujú rôzne ventily. Sú to napríklad divadelné predstavenia súbojov politických strán v tom ako zlepšiť život plebsu, filmové predstavenia vo forme správ, diskusií politikov, ktoré nič neriešia a ani sa z nich v skutočnosti nič nové nedozvieme a podobne, malé formáty niečo ako Stand-up comedy, kde môžme zaradiť mediálne vystúpenia napríklad analytikov, blogerov a influencerov.

V hrnci prebiehajú tiež vnútorné procesy, ktoré bránia tomu, aby polievka vykypela. V samotnom hrnci dochádza k disipácii tlakov, napr. vzájomnou výmenou optimistických mailov, ktoré vyvolávajú v polievke klamlivý pocit, že sa niečo pozitívne deje. Takto sama polievka spolupracuje nevedome v ventilom a predlžuje jeho životnosť. Tiež ako prevencia vykypenia sa môže priliať k polievke studená voda, alebo pridať štipľavé korenie ako moderátor, aby sa polievka začala zaoberať sama sebou. Dobre poslúži šoková terapia pomocou rôznych Jóbových zvestí, ktoré pomocou mobilizácie najnižších pudov, strachu,  závisti a podobne polievku tiež uzavrú na určitý čas do seba a prestane mať chuť zovrieť.

Je ťažké si predstaviť, že  tieto náročné regulačné funkcie zvláda jeden tlakový ventil. Preto  papiňák vhodný pre takúto polievku by mohol vyzerať asi takto:

mína námorná

Čo už je už vlastne námorná mína, pripomínajúca vírus.

Papiňák, keď sa pod ním neopatrne kúri a ventily prestanú dobre fungovať, môže tiež explodovať.  Tieto predstavy evokujú odkaz na článok ústavy, v ktorom má demokraticky varená hovädzia polievka  zakotvené právo na občiansku neposlušnosť.

V tejto súvislosti si treba pripomenúť názory hlavného  ideológia študentských nepokojov v šesťdesiatich rokoch minulého storočia H. Marcuseho o nadradenosti práva na odpor (občianskej neposlušnosti) nad pozitívnym právom:

 

Myšlienky Marcuseho a jeho ideologických súpútnikov v dobe keď vznikli, nerozvrátili kapitalizmus, ale sa celkom efektívne použili neskôr inde, keď mal na tom už kapitál záujem. Je dobré si ich pripomenúť súčasne s poznatkom, že s nepriateľom treba bojovať aj jeho zbraňami.  Len nie je isté, či po takom dlhom varení, nebude z demokraticky varenej hovädzej polievky huspenina, čo sa iba bude len triasť, keď ju začnú na modrom tanieri olemovanom hviezdičkami  porciovať nikým nevolení majitelia papiňáku.

Poznámky

7.9.2023

Intelektuáli, ktorí sa len mediálne predvádzajú a ostatní, čo ich počúvajú, a sa tešia „ako im to dali“ nič nevyriešia.  Treba siahnuť po klasikoch. To urobili majstri oranžových revolúcií. Inak sa nedá.

 

POZNÁMKY
  • 1
    Údajne na to sa vyhovoril aj Lenin Krupskej a potom strieľal z Aurory

Pridajte Komentár