Motýľ – fejtón

PS chce pre vulgárne výroky odvolať Huliaka z funkcie šéfa envirovýboru. Tamara Stohlová (PS) upozornila, že aj vo funkcii predsedu sa Huliak správa nevhodne a nekompetentne. “Vzhľadom na mnohé vyjadrenia koaličných poslancov, ktorí mi včera adresovali rôzne podporné vyjadrenia, či už osobne alebo aj verejne, kde aj odsudzovali vyjadrenia poslanca Huliaka, verím, že tento náš návrh podporia, pretože dôležité sú činy,” dodala.

Častá kvapka urobí aj do kameňa dieru. PS ide momentálne o to, aby rozoštvali koalíciu a SNS sa im na to svojou nepolitickou úprimnosťou mimoriadne hodí.

Aj nadávať treba sofistikovane, progresivisticky.  SNS by si mohla zobrať ponaučenie z nasledovnej spomienky.

Na stavbu kúpaliska v mojom rodnom meste potreboval vtedy súdruh predseda národného  výboru brigádnikov. S takouto žiadosťou oslovil  riaditeľa SVŠ. Tak som sa dostal asi ešte so šiestimi spolužiakmi s lopatou v ruke k miešačke, ktorú obsluhoval  duševne zaostalý  pomocný stavebný robotník. Bol niekde v strede v hodnotení duševného postihnutia (debilita–imbecilita–idiotia). Nebola to sranda v letnej horúčave  hádzať do miešačky1miešačka „kopala“, čo som reklamoval, elektrikár prišiel, až keď sa zastavila štrk a cement,  behať s  fúrikmi betónu s frekvenciou ako si predstavoval dotyčný súdruh, ktorý mal okrem toho, že nás naháňal jedinú úlohu, zapnúť a vypnúť miešačku. Frflali sme,  no to nám vtedy nestačilo na to, aby sme si uľavili. Nadávať priamo sme mu nemohli. Raz to niekto z nás skúsil a dotyčný ho začal naháňať s lopatou po stavenisku. Našťastie dlho bežať  nevydržal, lebo mal  okolo sto kíl rýchlo sa zadychčal, a tiež možno pri tom behu zabudol, prečo vlastne v tej horúčave behá po stavenisku. Tak sme mu nadávali spôsobom, ktorý on pri svojom postihnutí chápal ako kompliment. Samozrejme, že išlo o veľmi vulgárne nadávky: „Š. je motýľ“, čo vyvolalo u dotyčného rehot.  Po chvíli nasledovalo: „Motýľ je k…“, Š. reagoval iba prihlúplym výrazom tváre.

Jednoducho nášmu otrokárovi sme nadávali beztrestne do motýľov.

Brigáda dopadla nakoniec úspešne. Predseda  poďakoval riaditeľovi školy, ale s poznámkou: Toho P. nám už neposílajte“  Dôvodom nebol motýľ, ale to, že som odmietal, veľmi stručne vyjadrené, pracovať v zdraviu škodlivých podmienkach a vykonávať prácu, ktorú mali robiť kvalifikovaní robotníci a nie študenti a moji spolužiaci sa k môjmu protestu veľmi ochotne pripojili.

Pretože poslankyne za PS pracujú v prospech Slovenska ako včeličky a zapínanie a vypínanie miešačky pripomína ich hlasovanie v parlamente, včelička by bolo vhodné označenie, ktoré by nikoho nemohlo uraziť.  Čo Vy na to pán poslanec Huliak?

Š. bol neskôr odsúdený za násilný trestný čin a po prepustení z väzenia sa zastrelil – teda tých paralel so súčasnosťou sa v tej spomienke s miešačkou dá nájsť ešte viac.

Záverom už len doplním, že môj brat, ktorý bol tiež jedným z brigádnikov, vymodeloval nadrozmerného „motýľa“ z ílu a umiestnil ho na kopu piesku vedľa miešačky. Táto inštalácia predbehla dobu a predznamenala  štátom dotované výstavy v SNG  a v Galérii mesta Bratislavy, ktoré sa majú podieľať  na kultúrnom rozvoji súčasnej slovenskej populácie, ktorej reprezentatívna vzorka sedí v parlamente.

 

 

POZNÁMKY
  • 1
    miešačka „kopala“, čo som reklamoval, elektrikár prišiel, až keď sa zastavila

Pridajte Komentár