Šalamúnska odpoveď ministerstva – fejtón

Podľa toho, čo 2x potvrdilo Ministerstvo vnútra SR, zahraničné subjekty si u nás môžu organizovať zbierky na čo si len spomenú. Ten kto s tým nesúhlasí, sa môže iba čudovať, prečo toľko kriku pre zahraničných agentov, teroristov, atentátnikov, keď nám nevadí, že môžu byť legálne financovaní z peňazí, ktoré nejakí dobráci vyzbierali u nás od domácich hlupákov, keď nie rovno od stúpencov terorizmu a podobne.  Zatiaľ nepoznáme štát na svete, ktorý by si sám financoval vlastné zničenie.

Poďme ale poporiadku.

Na novinársku otázku, či je zbierka Munícia pre Ukrajinu legálna, prišla z tlačového odboru ministerstva žoviálna odpoveď, že je.

Nakoľko novinári sú politikmi obviňovaní z aktivizmu, bolo nutné si overiť, čo si o tom skutočne myslí minister osobne.

Odpoveď prišla dnes. 

Dobrá úradnícku  prax vyžaduje, aby na list adresovaný priamo ministrovi odpovedal minister (aj keď sa naň obracia „len občan“), alebo ním poverený pracovník ministerstva (minimálne však generálny riaditeľ príslušnej sekcie) s tým, že v odpovedi uvedie, že odpovedá z poverenia ministra. Je to slušné, snaživého občana  to určite poteší aj v prípade, keď dostane negatívnu odpoveď. Na našom ministerstve vnútra to takto nefunguje, ale je to signál, aký význam tam problému pripisujú. Možno  tým aj chceli naznačiť, že nabudúce si bude musieť pisateľ prísť po odpoveď na okresné oddelenie polície a tam mu to vysvetlia.

„Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky, sekcii verejnej správy, odboru všeobecnej vnútornej správy (ďalej len
„tunajší odbor“), bolo dňa 10. 05. 2024 doručené Vaše podanie označené ako „Žiadosť o stanovisko ministra vnútra
k legálnosti finančnej zbierky Munícia pre Ukrajinu“ (ďalej len „podanie“)
Z obsahu podania vyplýva, že žiadate poskytnutie stanoviska k legálnosti zbierky Munícia pre Ukrajinu, čo by podľa
Vás zásadne prispelo k upokojeniu aj tak už dosť zbytočne vyhrotenej situácie.“

Aby sme ministerstvu až tak nekrivdili, týmto objasnili pisateľovi podnetu naviac ako funguje v praxi systém padajúceho …., Čo v danom prípade nebola žiadna originálna informácia, pretože bol na vojne a má dlhoročnú úradnícku prax.

Teraz k jadru odpovede.

„Po vykonanom šetrení tunajší odbor uvádza, že aktuálne neevidujeme verejnú zbierku s názvom „Munícia
pre Ukrajinu“. Súčasne konštatujeme, že sa nejedná o verejnú zbierku v zmysle zákona o zbierkach ale o
zhromažďovanie finančných darov na účel zabezpečenia munície pre Ukrajinu. Ďalej uvádzame, že účel tejto
iniciatívy (nákup munície) nenapĺňa ani jeden všeobecne prospešný účel, ktorý je uvedený v § 2 ods. 2 zákona
o zbierkach, čo znamená, že by predmetná iniciatíva (nákup munície) ani nemohla byť registrovaná ako verejná
zbierka. Podľa zverejnených informácií je uvedená „zbierka“ realizovaná zahraničným subjektom (Nadačním
fondem pro Ukrajinu) a darcovský účet je rovnako vedený v Českej republike, čo znamená, že sa riadi právnymi
normami Českej republiky. Zároveň sa stotožňujeme s vyjadrením tlačového odboru Ministerstva vnútra Slovenskej
republiky, v ktorom sa uvádza, že vo všeobecnosti platí, že do zbierok, prípadne rôznych iniciatív na zbieranie
finančných darov môžu zasielať finančné prostriedky aj osoby, ktoré sa nezdržiavajú na území štátu, kde sa takáto
zbierka, prípadne iniciatíva realizuje.“

Zo šalamúnskej odpovede ministerstva vyplýva, že:

Na Slovensku môžte zhromažďovať peniaze na podporu Islamského štátu, skupín, ktoré chcú zorganizovať vojenský prevrat na Slovenku, zhromažďovať ich na zbrane teroristom a podobne, stačí k tomu, aby niekto organizoval zbierku (zhromažďovanie) zo zahraničia a peniaze sa posielali údajne na účet v zahraničí. No nesmiete urobiť tú chybu, že sa zaregistrujete, potom má ministerstvo podľa zákona nad vami dohľad.

Za rôzne numerologické extempore, ako ich robil napríklad Kotleba, môžte ísť rovno do basy, čo malo v danom prípade aspoň vzdelávací efekt, pretože dovtedy nik nevedel, čo tie záhadné čísla znamenajú (samozrejme okrem tých, čo ho chceli politicky zlikvidovať).

Z  kauzy si môžme  zobrať poučenie:

Poslanci by mali pripraviť takú novelu zákona o verejných zbierkach, aby si ktokoľvek na čokoľvek nemohol u nás zbierať (zhromažďovať) peniaze, okrem zbierok na všeobecne prospešný účel!

Tí, čo podali trestné oznámenie na GP SR vo veci zbierky, možno majú spojenca v uvedenom ministerstve. Je celkom možné, že napriek tomu, ako odpovedalo („chcelo takto upokojiť situáciu“), považuje zbierku za protizákonnú a podalo tiež trestné oznámenie (na iné nemá kompetencie), čím splnilo svoju zákonnú povinnosť, už len z dôvodu, že ich na to občan  písomne 2x upozornil. Bude asi problém pre ministerstvo, ak oznamovatelia na GP SR so svojim podnetom uspejú a ministerstvo vo veci nekonalo a iba odpovedalo na uvedený podnet, že všetko je v poriadku.

Pisatelia podobných podnetov by sa nemali báť byť ešte viac expresívny. V prípade, že by sa list písal po atentáte na nášho premiéra, možno by pomohlo uviesť, že  nikým nekontrolovaná zbierka môže  slúžiť na takýto účel.

Stačilo uviesť konkrétne  meno, a aby sa pokryli všetky možnosti aj meno významného exponenta opozície1ideálne toho, o kom sa hovorí, že atentát prinajmenšom vyprovokoval, ktorý by mohol byť tiež ohrozený. Pisateľ nikdy nevie, akého politického vierovyznania je úradník, ktorý vec dostane na vybavenie. Lojalita k štátu je iluzórna, definitívu nik nerešpektuje a voľby môžu byť čo nevidieť.

Keby sa Bielorusi rozhodli urobiť medzinárodnú zbierku (zhromažďovanie peňazí), ktorá by bežala aj u nás na dostavbu Nemocnice na Rázsochách, to by bola len  kanonáda, silnejšia ako z  u nás vyzbieraných nábojov, ale za to určite menej krvavá. Aspoň dúfam, keď nenávisť bude čo nevidieť „v tejto krajine“ úradne zakázaná.

 

 

Literatúra

List ministrovi 11.5.2024

Odpoveď ministra_zbierka 23.05.24

Autorita štátu – fejtón

 

POZNÁMKY
  • 1
    ideálne toho, o kom sa hovorí, že atentát prinajmenšom vyprovokoval

Pridajte Komentár